1. новембра 2016.

Приказан је интервју с нашом бившом ученицом на РТВ у емисији „ Дике новосадске“

Ако кажемо да су хемија, мехатроника, физика, дизајн, само нека од интересовања ове младе девојке и да је могуће све то објединити и унапредити властито образовање и усавршавање, онда можемо рећи да смо поносни на овонедељну дику Јелену Продановић.

Свет атома и молекула одувек је привлачио Новосађанку Јелену Продановић, те ју је пут навео у Техничку школу “Павле Савић”. Захваљујући широком спектру интересовања и великој посвећености, своју школу и свој град представљала је на републичким такмичењима и на бројним разменама и сусретима младих како у земљи тако и у иностранству.

“Током школовања сам била веома активна. У прве две године сам се такмичила на такмичењима из хемије. То је било такмичење републичко, само за техничке школе, а са друге стране, било је и такмичење, које је обједињавало, за све средње школе”, каже Јелена Продановић.

Иако је много времена посвећивала школи, такмичењима и семинарима, пронашла је време и за Истраживачку станицу Петница која јој је омогућила да се определи за будући позив.

“Била сам полазник истраживачке станице Петница. Прво сам била полазник семинара хемије, након тога, примењене физике и електронике. Пошто сам сад студент мехатронике уједно је то било, то је била ствар која је пресудила да упишем Факултет техничких наука”, каже.

На неизоставно питање, које се, нажалост, све чешће поставља младим и перспективним људима, да ли планирају да остану или да оду из земље, Јелена одговара:

“У суштини бих волела да живим у Србији, али да имам неко искуство у иностранству, рада, мастера, пројекта неког”.

И овде се не завршавају успеси и интересовања наше саговорнице. Због своје, како каже, природне знатижеље, почела је све више да се интересује за живот и дело Павла Савића, чије име носи њена средња школа. Дошла је до значајних информација и када год има прилику преноси оно што је научила о његовом животу. Могло би се још дуго набрајати шта је све постигла са својих двадесет година, па смо уверени да ће се тај низ наставити.